V soboto, 27. avgusta bo nekdanja evropska prestolnica živega srebra ponovno zaživela s Praznikom idrijskih žlikrofov. Ahacijev trg bo že v jutranjih urah popestrila kulinarična tržnica lokalnih pridelkov in izdelkov iz okoliških kmetij. Poleg kosila z idrijskimi žlikrofi obiskovalce čakajo doživetja v obliki delavnic, prikazov in degustacij. Poskusiti bo možno idrijske žlikrofe različnih proizvajalcev in z različnimi omakami, jih izdelati in kupiti ali pa na tržnici nabaviti sestavine za pripravo žlikrofov ter omak.
Že v zgodnjih dopoldanskih urah se bo v kotlih pod spretnimi kuhalnicami lovcev pripravljala divjačinska bakalca. Ta jed je nekdaj dajala moč žilavim knapom in brez nje ni minilo nobeno praznično slavje, v Idriji pa jo znajo še danes odlično pripraviti, kakor bodo popoldne pokazali spretne domače gospodinje in gospodinjci. S pomočjo ljubiteljev in strokovne komisije za senzorično ocenjevanje bodo seveda izbrali tudi najboljše idrijske žlikrofe v letu 2016.