Izolski občinski nagrajenci

Remigio Grižonič – prejemnik priznanja Občine Izola v obliki plakete z zlatim grbom za ohranjanje kulturne dediščine lokalnega okolja skozi fotografijo in dokumentarni film ter mentoriranje. 

Remigio Grižonič je v življenju počel marsikaj. Izšolal se je za mizarja in restavratorja, delal v podjetju in nato kot zasebnik, a zdi se, da je najsrečnejši za objektivom fotoaparata ali kamere. Njegov podpis nosijo številne izjemne fotografije, med katerimi posamezne bogatijo knjige, druge koledarje. Pripravil je vrsto samostojnih in skupinskih razstav, kot soorganizator sodeluje pri tradicionalnem fotografskem ekstemporu in redno opravlja delo žiranta na področju umetnosti v Izoli ter širše. Poleg tega je že vrsto let odličen mentor fotografom, ki obiskujejo fotokrožek izolske univerze za tretje življenjsko obdobje. Prav Fotografska skupina Andragoškega društva Morje je letos prejela Priznanje za promocijo učenja in znanja zglednim učečim se iz slovenske Istre z okolico.

Remigio Grižonič je eden tistih Istranov, ki se ne zadovolji z opevanjem starih navad in govorov, ampak jih tudi beleži ter na ta način veliko prispeva k njihovemu ohranjanju. Filmski portreti izolske narečne pesnice Dorine Beržan so bogata zapuščina, ki postaja zanimiva tudi za strokovno javnost. Posnel je serijo kratkih dokumentarnih filmov, s katerimi je predstavil nekdanje kmetovanje oziroma vinogradništvo v naših krajih med vojnama in takoj po drugi svetovni vojni, ko je bila Izola še »vrt« sosednjega Trsta. Posebej se je ukvarjal tudi z ribištvom in posnel odlična dokumentarna filma o izolskem ribiču Mirku Andrejčiču – Mirču, ki ju je predstavil na letošnjem Mednarodnem festivalu Kino Otok, na Uličnem filmskem festivalu in v Art Kinu Odeon Izola.

Travica Družina – prejemnica priznanja Občine Izola v obliki plakete s srebrnim grbom za prostovoljsko delo v različnih društvih in organizacijah.

Travica Družina se je rodila v Kopru, vendar že od leta 1973 živi v Izoli. Je vsestransko aktivna prostovoljka, ki je svoj prosti čas namenjala skupnosti in okoljski skrbi že v mladih letih. Po upokojitvi se je vključila v Društvo upokojencev Jagodje – Dobrava in se pridružila prostovoljskemu projektu Starejši za starejše.  V društvu je aktivno sodelovala tudi kot ustvarjalka ročnih del in obenem prirejala razstave ob Tednu starejših občanov ter občasno pomagala pri dežurstvu v društveni pisarni. Od leta 2018 dela kot prostovoljka tudi v Društvu invalidov Izola, kjer vodi redne tedenske delavnice ročnih del, prireja razstave, aktivno sodeluje pri administrativnih delih, predseduje socialni komisiji, med uradnimi urami pa pomaga pri sprejemu članov in komunikaciji z njimi. Leta 2022 je prejela Priznanje ZDIS za dolgoletno prizadevno in uspešno delo v Društvu invalidov Izola pri uresničevanju in izvajanju pravic invalidov ter razvoju in krepitvi medsebojnih humanih odnosov.

Stanko Nežič – prejemnik priznanja Občine Izola v obliki plakete s srebrnim grbom za človekoljubni prispevek k razvoju kulture zborovskega petja v občini Izola.

Stanko Nežič se je rodil v Buzetu, vendar že pri osemnajstih našel svoj dom v Izoli. Leta 2005 je organiziral skupino pevcev in v sodelovanju s takratno zborovodkinjo Mirjano Bonin je zasedba  zaživela ter redno nastopala v okviru Društva upokojencev Jagodje – Dobrava. Na področju kulturnih dejavnosti v občini Izola deluje okroglih 30 let, pri čemer je zadnjih 16 let veliko doprinesel k razvoju kulture v Izoli ter tudi izven občinskih in državnih meja. Leta 2008 je ustanovil Društvo Moški pevski zbor Delfin Izola. Sprva je zbor vodil Vladislav Korošec, danes pa zasedba nadaljuje svoje glasbeno poustvarjanje z zborovodkinjo Majo Cetin. Stanko Nežič kot predsednik društva vseskozi skrbi za pridobivanje novih pevcev ter goji dobre medsebojne vezi v zboru in širše. S pomočjo Javnega sklada za kulturne dejavnosti, CKŠP Izola in Občino Izola je doslej sodeloval pri organizaciji več kot 300 nastopov doma in na tujem.

Rudi Semelbauer – prejemnik priznanja Občine Izola v obliki plakete s srebrnim grbom za doprinos k delovanju in razvoju Andragoškega društva Morje.

Rudi Semelbauer se je preselil s Štajerske v Izolo kot osnovnošolec. Po odsluženem vojaškem roku ga je pot zanesla v Nemčijo in za tem znova v Izolo. Je eden od soustanoviteljev Andragoškega društva Morje in dolgoletni ter nepogrešljivi član upravnega odbora. V društvu je vzpostavil modelarski krožek, katerega mentor je še danes. Da ta dejavnost ne bi izumrla, s člani krožka poskrbijo tudi tako, da modele lokalnih bark vsako leto razstavijo v galeriji Plac Izolanov in predstavijo njihovo plovbo po morju v mandraču. Obenem si g. Semelbauer že več let prizadeva, da bi svoje znanje prenesel na mlajše generacije. Poleg tega je organiziral veliko zanimivih izletov in bil več let član fotografske skupine ter uradni društveni fotograf. Ko se je društvo selilo v nove prostore, je bil pobudnik in aktivni član delovnih akcij. Zaveda se, kako je za tretje življenjsko obdobje pomembno druženje in kako potrebno je delovanje v skupinah. Še zdaj je ves čas dejaven, s svojim zgledom dviguje ugled društva in vanj privablja nove člane.

Kulturno društvo Korte / Associazione culturale Korte – prejemnik priznanja župana Občine Izola ob 30. obletnici delovanja za zasluge pri prepoznavanju in celostnem ohranjanju kulturne dediščine ter razvoju kulturne identitete na izolskem podeželju.

Kulturno društvo Korte / Associazione culturale Korte je bilo ustanovljeno leta 1994 na pobudo Nade Morato, učiteljice, publicistke, pisateljice in raziskovalke krajevne zgodovine ter običajev. Društveno kulturno življenje se je v Kortah sicer začelo porajati že v drugi polovici 19. stoletja, dobi čitalnic in taborov, v pestri zgodovini svojega delovanja pa se je razvilo v uspešno društvo, ki deluje na raznolikih področjih.

Kulturno društvo Korte ima pomembno vlogo pri prepoznavanju in ohranjanju kulturne dediščine ter identitete. Prav lokalna skupnost je tista, ki je v vsakodnevnem stiku z dediščino in zato lahko veliko prispeva k ohranjanju dobrin, podedovanih iz preteklosti. Delovanje članov društva krepi identiteto kraja, je »sidro« njihovih vrednot ter etične pripadnosti. Društvo s svojimi številnimi prostovoljnimi dejavnostmi že trideset let bogati kulturno življenje v Kortah ter bistveno prispeva k promociji izolskega podeželja in občine nasploh.

Sorodni članki