Kronika: 10.06.2024

Policisti Policijske uprave Koper so v zadnjem vikendu intervenirali v 192 nujnih primerih in na številko 113 prejeli skupno 499 klicev. Obravnavali so 31 prometnih nesreč z materialno škodo in 5 z lažjimi poškodbami. S področja kriminalitete so obravnavali 15 tatvin,1 vlom v stanovanjsko hišo, po 3 kazniva dejanja poskusa uboja in poškodovanje tuje stvari, po 2 kaznivi dejanji nasilništvo in grožnje ter 1 kaznivo dejanje nevarne vožnje. Zaradi kršitve javnega reda in miru so intervenirali v 26 primerih. Na območju PU Koper so policisti v zadnjem vikendu obravnavali 9 nezakonitih prehodov državne meje.

7. 6.V enem od koprskih podjetij je neznanec vnovčil ponarejen bankovec apoenske vrednosti 50 evrov.Neznanec je iz ene izmed trgovin z očali na območju Kopra izvršil tatvino dveh kosov novih očal znamke Hugo Boss in David Beckam. Lastnika je s  tem oškodoval za 604 evre. Sledi kazenska ovadba.

V Luciji smo obravnavali spor med bivšima partnerja, pri čemer je 36-letni moški svojo bivšo partnerko žalil, jo odrival in ji vzel telefon. Policisti mu bodo izdali plačilni nalog.

Ob 15.07 smo bili obveščeni, da je oče ene od učenk po telefonu grozil učiteljici na eni izmed osnovnih šol v piranski občini. Sledi kazenska ovadba.

Ob 19.53 so bili piranski policisti napoteni na cesto Lucija – Sečovlje, kjer je v bližini gostilne Marička padel 61-letni voznik motornega kolesa BMW. Policisti so ugotovili, da je slednji zaradi vožnje preblizu desnemu robu vozišča zapeljal izven vozišča in padel ter se pri tem lažje telesno poškodoval, vendar je zdravniško pomoč odklonil. Policisti so mu odredili preizkus alkoholiziranosti, ki je pokazal rezultat 0,56 mg/l alkohola. Začasno so mu odvzeli vozniško dovoljenje in izdali plačilni nalog.

V Kopru sta 33-letni in 27-letni moški žalila in vpila na žensko, pri čemer se je eden od njiju zapodil proti njej z namenom, da jo udari. To je preprečil tretji moški. Ob prihodu na kraj se oba napadalca nista umirila in sta bila vidno pod vplivom alkohola, zaradi česar jima je bilo odrejeno pridržanje. Obema so policisti izdali plačilne naloge.

Koprski prometni policisti so imeli na razcepu Nanos v postopku 40-letnega madžarskega državljana, ki je pred tem z osebnim avtomobilom BMW na avtocesti na viaduktu Slatina (območje PU Celje) na delu ceste, kjer je hitrost omejena na 100 km/h, vozil s hitrostjo 173 km/h.  Izrekli so mu globo, ki jo je poravnal takoj na kraju.

8. 6.

Ob 01.33 smo bili obveščeni, da je oškodovanec v Bertokih izsledila dva fanta, ki se vozita z mopedom, ki mu je bil pred kratkim ukraden v Ankaranu. Policisti so ugotovili, da sta dva 15-letna fanta 7. 6. 2024 ob 23.00 uri na parkirišču v Ankaranu, pristopila do mopeda znamke Piaggio ZIP, katerega sta brez dovoljenja lastnika uporabila za vožnjo in tako protipravno odvzela motorno vozilo. Sledi kazenska ovadba.

Ankarančanka nas je obvestila, da sta ji znanca, ki sta bila pri njej na obisku, v času ko se je ona nahajala v kuhinji, iz denarnice ukradla 500 evrov gotovine. Sledi zbiranje obvestil in kazenska ovadba.

Ob 11.41 je prišlo v Kortah do spora med 53-letnim in 72-letnim moškim. Prvi je drugega žalil in ga s pestjo udaril v obraz, nakar je kraj zapustil.  Zoper njega sledi hitri postopek.

Ob 13.02 so bili policisti napoteni v Pobege, kjer je 56-letna ženska kričala in vznemirjala sosede. Policisti so ji izdali plačilni nalog.

Poskus uboja in več drugih kaznivih dejanja v Dobravi:

Ob 17.51 smo bili s strani občana obveščeni, da ga je v Dobravi nad Strunjanom napadel znanec. Slednji je z vozilom trčil tudi v kolesarko in se nato s kraja odpeljal.

Policisti so na kraju ugotovili, da je 57-letni moški z vozilom prehitel drug osebni avtomobil, v katerem se je kot sopotnica nahajala njegova nekdanja 52-letna partnerica, medtem ko je vozilo vozil njen 44-letni sorodnik. 57 letni moški je nato s svojim vozilom močno zavrl, se ustavil in izstopil iz vozila. Pristopil je do drugega, nasilno zaustavljenega vozila, odprl voznikova vrata in iz vozila poskušal izvleči 52-letno žensko. Navedeno mu ni uspelo, saj je 52 letni ženski iz vozila uspelo zbežati. Za tem se je 57 letni moški usedel nazaj v svoje vozilo in zapeljal vzvratno, pri čemer je s svojim vozilom trčil v za njim stoječe vozilo, ki ga je nazaj potiskal približno 30 metrov. Po opisanem trku je 57 letni moški zapeljal naprej in z vozilom poskušal povoziti 44-letnega moškega, ki je stal ob vozišču, vendar je ta pravočasno odskočil. Zatem je 57 letni moški trčil  v 44-letno kolesarko, ki se je naključno pripeljala mimo. Ta je pri tem padla po vozišču in se lahko telesno poškodovala. Po opisanem se je 57 letni moški s kraja odpeljal in se naslednjega dne sam oglasil na eni izmed policijskih postaj v Ljubljani, kjer so mu policisti odvzeli prostost in odredili 48-urno policijsko pridržanje.

Na podlagi naročila Okrožnega državnega tožilstva v Kopru, katero usmerja predkazenski postopek, bo osumljeni 57- letni moški, s kazensko ovadbo priveden na zaslišanje k preiskovalnemu sodniku Okrožnega sodišča v Kopru, zaradi podanega utemeljenega suma storitve kaznivih dejanj nasilništva, poskusa uboja, grožnje, poškodovanje tuje stvari in nevarne vožnje v cestnem prometu.

Za kaznivo dejanje;

– Nasilništvo (1. odst. 296. člena Kazenskega zakonika (KZ-1)) je zagrožena kazen zapora do 2 let,

– Grožnje (po 2. odst. 135. člena KZ-1) je zagrožena denarna kazen ali zaporna kazen do 1 leta,

– Poškodovanje tuje stvari (po 1. odst. 220. člena KZ-1) je zagrožena zaporna kazen do 2 let,

– Uboj, v zvezi s poskusom (po 1. odst. 115. člena, v zvezi z 34. členom Kazenskega zakonika (KZ-1)) je

  zagrožena kazen zapora od petih do petnajstih let in

– Nevarna vožnja v cestnem prometu (po 3. odst. 324. člena Kazenskega zakonika (KZ-1)) je zagrožena  

  denarna kazen ali zaporna kazen od 3 mesecev do 3 let in s prepovedjo vožnje motornega vozila.

V Izoli je neznani storilec ukradel moped znamk Piaggio ZIP bele barve z nameščeni registrskimi tablicami KP 4K-J6. Lastnico je oškodoval za 1.200 evrov.

Koprski policisti so ob 19.55 v Kopru zaustavili 14-letnega voznika mopeda, za katerega se je med postopkom izkazalo, da ne poseduje veljavnega vozniškega dovoljenja. Moped so mu zasegli in predali v hrambo sodnemu izvršitelju, zoper mladoletnega voznika pa sledi obdolžilni predlog. O postopku so policisti obvestili tudi njegove starše.

Piranski policisti so ob 22.08 v Strunjanu ustavili 46-letnega državljana Srbije, sicer voznika osebnega avtomobila, saj se je vozil z dvema predrtima pnevmatikama. Policisti so ugotovili, da je bil pred tem udeležen v prometni nesreči na območju Portoroža, kjer je zapeljal čez robnik in predrl obe sprednji pnevmatiki. Policisti so mu odredili preizkus alkoholiziranosti, ki je pokazal rezultat 1,02 mg/l alkohola, ravno tako so ugotovili, da ne poseduje veljavnega vozniškega dovoljenja. Osebni avtomobil so mu zasegli in predali sodnemu izvršitelju.  Policisti so mu odredili pridržanje ter ga v nadaljevanju z obdolžilnim predlogom privedli k sodniku za prekrške na OS Koper.

9. 6.

Koprski policisti so v Sv. Antonu ustavili 32-letnega voznika osebnega avtomobila. Slednji predhodno na znake policistov v Dekanih ni ustavil in je z vožnjo nadaljeval proti Sv. Antonu, kjer je bil nato ustavljen. V postopku so policisti ugotovili, da slednji ne poseduje veljavnega vozniškega dovoljenja. Policisti so mu odredili preizkus alkoholiziranosti, ki je pokazal rezultat 0,85 mg/l alkohola, ravno tako so mu odredili hitri test na prepovedan droge, ki je bil pozitiven. Osebni avtomobil so mu policisti zasegli in predali sodnemu izvršitelju, zoper voznika pa sledi obdolžilni predlog.V Žusterni je neznanec iz tam parkiranega osebnega avtomobila odtujil registrsko tablico KP LD-330.

Ob 13.05 uri smo bili obveščeni o izlitju goriva v morje na območju izolske marine. Policisti so ugotovili, da je na bencinskem servisu Marina Izola pri točenju goriva v plovilo, last 54-letnega Ljubljančana, zaradi tehnične napake na dovodnih ceveh prišlo do izlitja cca. 300 litrov goriva v morje. Na kraj so prišli pomorski inšpektor, zaposleni iz Uprave za pomorstvo, gasilci iz PGB Koper ter plovilo za čiščenje morje, ki ga upravlja Služba za varovanje obalnega morja (SVOM) pri Agenciji RS za okolje. Gasilci so zavarovali širjenje madeža, nadaljnje postopke pa je na kraju prevzel pomorski inšpektor, ki je lastniku prepovedal izplutje.

Do gostinskega lokala v Izoli je prišel vinjen 45-letni moški in na gostel vpil, da so mu ukradli kolo, ravno tako je s pasom udarjal po mizah. Policisti so mu izdali plačilni nalog.

Ob 21.08 smo bili obveščeni o kršitvi javnega reda v Dekanih. Policisti so ugotovili, da je 65-letni moški pristopil 38-letnega moškega in na njega vpil in kričal, da se mu bo maščeval, ker je poklical policijo in ga prijavil, da ima glasno glasbo. Policisti so mu izdali plačilni nalog.

Ob 21.20 smo bili s strani občana obveščeni, da po hitri cesti iz smeri Bertokov proti Ljubljani po cesti močno vijuga osebni avtomobil. Policisti so vozilo ustavili na počivališču Ravne ter 53-letnemu vozniku odredili preizkus alkoholiziranosti, ki je pokazal rezultat 0,79 mg/l alkohola. Začasno so mu odvzeli vozniško dovoljenje. Sledi obdolžilni predlog.

Sorodni članki