Prav je, da se za zdravo, lokalno pridelano hrano zahvalimo

Ta petek bo ob dnevu slovenske hrane, potekal tudi tradicionalni slovenski zajtrk, ki se že osmo leto izvaja na tretji novembrski petek. Projekt vodi Ministrstvo za kmetijstvo, gozdarstvo in prehrano v sodelovanju s Čebelarsko zvezo Slovenije. Letošnji dan slovenske hrane poudarja pomen zahvale vsem našim kmetijam, kmetijskim in živilskim podjetjem ter zadrugam, ne samo za zajtrk, ampak za vso hrano.

Otroci v izolskih vrtcih in šolah bodo ob dogodku spoznavali pomen čebelarstva, ohranjanja čistega okolja v povezavi s pomenom zdrave in uravnotežene prehrane ter gibanja. Poleg tega bo velik poudarek na zdravem zajtrku, ki je eden najpomembnejših obrokov v celem dnevu in zavedanju, da je lokalna hrana bolj kvalitetna. V petek bo tako v šolah in vrtcih na jedilniku črn kruh, mleko, maslo, jabolka in med, ki ima zelo veliko pozitivnih učinkov, eden izmed teh je zagotovo dejstvo, da je odličen vir energije in da deluje pomirjajoče. Ravno o pomembnosti medu in njegovi predelavi bo otrokom vrtca Mavrica ter vrtca z italijanskim učnim jezikom L’Aquilone, predstavil čebelar Dario Renko.

Tradicionalnemu slovenskemu zajtrku se bo v petek pridružil tudi župan Danilo Markočič. Ob 8. uri bo obiskal otroke vrtca Mavrica, enota Školjka. Otroci vrtca L’Aquilone pa bodo skupaj z Agnese Babič, podžupanjo in predstavnico Italijanske samoupravne narodne skupnosti, okušali slovenski zajtrk ob 9. uri.

»Hvala za naš super zajtrk!«

Kot so napisali na spletni strani Ministrstva za kmetijstvo, gozdarstvo in prehrano je sporočilo letošnje akcije “Hvala za naš super zajtrk!”. Z njim se želimo zahvaliti vsem kmetijam, kmetijskim in živilskim podjetjem ter zadrugam, ne samo za zajtrk, ampak za vso lokalno hrano, ki jo vsak dan lahko uživamo. S svojim zavzetim delom in vztrajanjem v poklicu kmeta in v živilski industriji nam bogatijo mize, zagotavljajo poseljenost ter izjemno raznolikost podeželja. »Poleg ozaveščanja otrok in mladine o pomenu hrane iz bližine in njenih prednostih pred hrano, ki ima za seboj na stotine kilometrov je prav, da ob dnevu slovenske hrane vsi skupaj pomislimo na naš način prehranjevanja, kakšno hrano izbiramo ali pripravljamo ter kaj jemo,«  še opozarjajo na ministrstvu.

Več informacij o vseslovenskem projektu na naslovu: http://tradicionalni-zajtrk.si/.

Sorodni članki