Varno poletje

Na plaži se zelo hitro lahko zgodi nesreča in vaš sanjski dopust, ki ste ga čakali celo leto, splava po vodi. Da bi poletje in dopust v naših krajih preživeli čim bolj varno, smo policisti PU Koper v sklopu preventivne akcije “Varno poletje”, pripravili nekaj nasvetov:


Otrok nikoli ne puščajte samih ob vodi!

Otrok ob vodi nikoli ne puščajte samih. Ne glede na to kako nizka je voda, lahko otrok pade, ga zalije val ali se potopi vanjo. Tudi če boste ob vodi le kratek čas, ne pozabite rokavčkov, napihljivega obroča, reševalnega jopiča ali česa drugega, kar vaš otrok potrebuje za plavanje.

Nikoli ne plavajte izven označenih območij kopališč. Otrokom bodite vzor in tudi sami ne plavajte izven označenih območij, saj tam lahko plujejo čolni, vodni skuterji in podobno.

Poskrbite za dobro zaščito pred soncem. Sončne opekline ne samo, da lahko pokvarijo dopust, dolgotrajno izpostavljanje soncu je škodljivo in dokazano povzroča kožnega raka. Čez dan poskrbite za dovolj sence, uporabo zaščitnih UV majic ali kvalitetno sončno kremo z visokim UV zaščitnim faktorjem.

Samokritično ocenite svoje plavalne sposobnosti in nikoli ne plavajte (pre)daleč od obale.

Ne pozabite na pitno vodo! Visoke temperature lahko vodijo v dehidracijo telesa, ki ima lahko hude posledice za telo, še posebej pri otrocih!

Na pot se dobro pripravite. Oglejte si prometne informacije in če se le da, potujte ob prometno manj obremenjenih urah dneva. Nikoli, niti za kratek čas, v pregretem vozilu na puščajte otrok ali hišnih ljubljenčkov, ki potujejo z vami. Temperaturni šok lahko v hipu povzroči tudi smrt!

Pred skokom v vodo vedno preverite njeno globino!

Pred skokom v vodo vedno preverite, ali je voda dovolj globoka in kakšno je dno. Prepričajte se, da pod gladino ni skal, vej ali drugih naplavin, v katere bi lahko ob skoku zadeli. Po priporočilih naj bo voda za skakanje globoka vsaj dvakrat toliko, kot je visoka oseba, ki skače.

Zaradi varnosti naj bo prvi skok v vodo vedno na noge. V motni vodi je namreč nevarno, da ob skoku na glavo udarimo ob dno ali drug predmet in se poškodujemo.

Nikoli ne skačite v vodo, če ste pod vplivom alkohola, drog ali pa razgreti od sončenja; telo se mora postopoma privaditi na temperaturo vode.

Pazite na vrednejše predmete.

Na plažo prinesite le najnujnejše, vredni predmeti naj ostanejo v hotelskem sefu. Velike vsote gotovine, bančne kartice, pametni telefoni in zlatnina ne sodijo na plažo. Če takšne predmete kljub temu prinesete na plažo, jih dobro zakrijte, jih ne razkazujte, ob iskanju osvežitve v morju pa poskrbite, da ne ostanejo brez nadzora.

Vrednejših predmetov (denarnic, torbic, računalnikov, torb, itd) ne puščajte v vozilih, še posebej ne na vidnih mestih na sedežih. Tatovi stalno prežijo na priložnost za vlom.

Poskrbite za ustrezno zaščito koles, električnih koles in skirojev. Uporabljajte samo kvalitetne ključavnice, kolesa pa ne puščajte na neobljudenih mestih. Koles nikoli ne puščajte brez nadzora na nosilcih vozil na velikih parkiriščih, saj so tam lahka tarča tatov.

Odhoda na dopust ne »reklamirajte« na družbenih omrežjih, saj jih tako kot vaši prijatelji spremljajo tudi nepridipravi.

Ob odhodu vedno zaklenite vhodna vrata in zaprite vsa okna, tako doma kot tudi v hotelski sobi ali počitniškem apartmaju.

Če ste kljub samozaščitnim ukrepom postali žrtev kaznivega dejanja o tem takoj obvestite Policijo na interventno številko 113.

Če ste ob vlomu zalotili storilca ga ne poskušajte prijeti sami in se z njim na spuščajte v fizični kontakt ampak si o njem raje zapomnite

čim več podrobnosti (opis storilca, oblačila in obutev, smer bega, vozilo in reg. tablica) ter te podatke čim prej posredujte policistom.

Prostorov, za katere sumite, da so bili vlomljeni ne pregledujte sami, saj boste s tem uničili dragocene sledi, ki lahko privedejo do storilca.

Sorodni članki


hacklink